SYNAYLIA MPAKIRTZH_IMAGE

Συναυλία String Theory Ensemble με συμμετοχή του Αργύρη Μπακιρτζή

 logo-onnasio

Συναυλία String Theory Ensemble

Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής,

Γιώργος Πατεράκης, Εύη Μάζη

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 – Ωρα 12:00

Αίθριο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. 12th Street Ragtime (E. Bowman)
  2. Βγήκε ο καλός με την καλή (Σαίξπηρ,«Όπως αγαπάτε»-Α.Μπακιρτζή)
  3. Ο γιος του τυφλού (Β.Παπαζαχαρίου)
  4. E.Grieg: από τα λυρικά κομμάτια,op.12,N.5
  5. E.Grieg: από τα λυρικά κομμάτια,op.43,Ν.2
  6. Άνοιξέ μου αδελφή μου (Άσμα Ασμάτων-Α..Μπακιρτζή)
  7. Σαν ήμουν νιός (Σαίξπηρ,«Άμλετ»-Α.Μπακιρτζή)

8.Κάθε πρωί σ’ αναζητώ (Καϊς εμπν Μουάζ)

9.Παραλληλισμοί (Ν.Καββαδία-Α.Μπακιρτζή)

10.Ψες το βράδυ (Στ.Καραμανιώλα)

11.Όταν θα ‘ρθεί το καλοκαίρι (Α.Μπακιρτζή)

12.Το φάρμακο (Β.Γαντζία)

13.Barco negro (Amalia Rodrigues)

14.Racenica (δημοτικό Βαλκανίων)

15.Ω αργυρά πανσέληνος (δημοτικό Νισύρου) 4΄46΄΄

16.Μal hombre (Lydia Mendosa) 2΄30΄΄

17.Shina no yoru (Kyu Sakamoto) 3΄40΄΄

18.Μεγιεμελέ (Φ.Νικολάου) 19.Πολωνέζα(Σοπέν)

20.Σονάτα Κ466 σε φα ελ.(Domenico Scarlati)

 

Βιογραφικό Αργύρη Μπακιρτζή

 Γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτονας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και της Σχολής Ειδίκευσης για την Ιστορία των Μνημείων του Πανεπιστημίου της Ρώμης, και απόφοιτος της Σχολής της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών. Επί 35 χρόνια υπηρέτησε στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως αρχιτέκτονας, μελετώντας, επιβλέποντας και δημοσιεύοντας αναστηλωτικές και άλλες επεμβάσεις σε μνημεία και ιστορικούς τόπους της Ανατ.Μακεδονίας και της Θράκης. Σχεδίασε με συνεργάτες του τα νέα  μουσεία Θάσου και Αμφίπολης.

Ως μουσικός αποτελεί  μέρος του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές» που δημιουργήθηκε  το 1965 και δραστηριοποιείται δισκογραφικά και με ζωντανές εμφανίσεις από το 1980. Συμμετείχε ως κύριος συνθέτης, στιχουργός και  τραγουδιστής στους δίσκους που  εξέδωσε το συγκρότημα:  Χειμερινοί Κολυμβητές (1980), Από το  Πάρκο στη Μυροβόλο(1985), Μ’ αγαπάς;(1988), Όχι λάθη πάντα λάθη (1997), Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ(2006) με τραγούδια του Βαγγέλη Παπαζαχαρίου, πάνω σε κοινούς μύθους των λαών της Βαλκανικής και της καθ’ ημάς Ανατολής, Το πέρασμά σου (2007) με δικές του μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων και ξένων ποιητών, 23 κόκκινα φώτα (2009).

Συμμετείχε ως τραγουδιστής σε δίσκους και συναυλίες των Μιχ.Σιγανίδη,  Ανδρ.Ρούσση, Κ. Βόμβολου, Φ.Δεληβοριά, Δ.Μπασλάμ, Δ.Παπαδημητρίου, Δ.Σαββόπουλου, Λουδοβίκου των Ανωγείων, Χ.Παπαδόπουλου, Χρυσ.Σταμούλη, Θ.Θεοδωρίδη, Mode Plagal, Πόλυς Πάνου, E. Ottaviano και άλλων. Με τους Χ.Κ. πλαισίωσαν τον 100χρονο μυθικό έλληνα μουσικό της Αμερικής Γιώργο Κατσαρό, στις συναυλίες που έδωσε στη Θεσσαλονίκης και την Αθήνα, στις δυο, μετά από 60  και 70 χρόνια, επισκέψεις του στην Ελλάδα.

-Ως ηθοποιός συμμετείχε με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες του Στ. Τσιώλη Έρωτας στη Χουρμαδιά,  Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε, Ας περιμένουν οι γυναίκες,  Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ πασά και Φθάσαμε. Έπαιξε ακόμη στις ταινίες Μ’ αγαπάς; του Γ.Πανουσόπουλου και Ιστορία της Λίλης του Ρ.Μανθούλη. Στο θέατρο έπαιξε με την Όλια Λαζαρίδου στο έργο Το φιλιατρό του πηγαδιού του Νεάμι, σε σκηνοθεσία του Β.Ναχμία, στο Θέατρο Από μηχανής, και στο έργο Η ζωή εφάμιλλη, βασισμένο σε αφηγήσεις καπνεργατών, του οποίου επιμελήθηκε και τη μουσική, με τον Γ.Μοσχίδη και τη Λ.Φωτοπούλου, σε σκηνοθεσία του Θ. Γκόνη. Έχει παίξει επίσης σε παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης στο θεατρικό έργο του Σταύρου Τσιώλη Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ  και υποδύθηκε τον Κάδμο στις Βάκχες του Ευριπίδη και και τον Δαρείο στους Πέρσες του Αισχύλου που σκηνοθέτησε η Μάρθα Φριντζήλα.

 

Βιογραφικό Εύης Μάζη

Η Εύη Μάζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης .

Συνέχισε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, φλάουτο και τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Atheneum. Απέσπασε διπλώματα με διακρίσεις και δάσκαλοί της ήταν η Έλενα Μουζαλα, η Στέλλα Γαδέδη και η Άννα Διαμαντοπουλου.

Συμμετείχε σαν φλαουίστα σε πολλά σχήματα μουσικής δωματίου και συνεργάστηκε με την Πειραματική σκηνή της Εθνικής Λυρικής σκηνής.

Υπήρξε συνεργάτης του Νίκου Μαμαγκάκη σε συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Με τους Γιώργο Πατεράκη και Αργύρη Μπακιρτζή είναι μέλος του συγκροτήματος String Theory Ensemble και εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες των Χειμερινών Κολυμβητών.

Συνεργάζεται με τον συνθέτη Μάριο Στρόφαλη, τη Στέλλα Γαδέδη και την Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Με τον βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα συμμετέχει στην μουσική παράσταση Orient Express. Tο 2012 εμφανίστηκε πλάι στον Διονύση Σαββοπουλο, στις συναυλίες αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδακι «Μάνος Χατζιδάκις, τώρα» και το 2016 – 17 στις παραστάσεις του «Το Φορτηγό».

 

Βιογραφικό Γιώργου Πατεράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Mέχρι το 1986 σπουδάζει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με υποτροφία του ωδείου που ανανεώνεται κάθε χρόνο, μέχρι την αποφοίτησή του. Παράλληλα σπουδάζει ανώτερα θεωρητικά (αρμονία-αντίστιξη) και σύνθεση με το Γ.Α. Παπαιωάννου. Το 1983 επιλέγεται από τη Federation Jeneusse Musicale και το Υπουργείο Πολιτισμού και παρακολουθεί με υποτροφία σεμινάρια πιάνου στο Grojnan της πρ. Γιουγκοσλαβίας με καθηγητή τον Bernard Ringeissen. Το 1986 παίρνει το δίπλωμά του από το Ωδείο Αθηνών με το βαθμό ‘άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο παμψηφεί’ και το τιμητικό χρηματικό έπαθλο του αρτιότερου διπλώματος της χρονιάς.

Την ίδια χρονιά δίνει εξετάσεις στη Royal Academy of Music, London όπου γίνεται δεκτός στο advanced course και συνεχίζει τις του σπουδές στην τάξη του Philip Fowkeγια δύο χρόνια. Ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας. Το 1988 παίρνει την υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και συνεχίζει τις σπουδές του στην Ακαδημία F. Liszt της Βουδαπέστης στην τάξη του πιανίστα K. Zempleni και της βιολονίστας Μarta Gulyas στη μουσική δωματίου.

Συνεργάζεται με τη χορωδία της ΕΡΤ και το γιουγκοσλαβικό ραδιόφωνο υπό τη διεύθυνση του Α. Κοντογεωργίου για κύκλο συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ηχογραφήσεων για το Γ’ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Συμπράττει με τη συμφωνική ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου ως σολίστ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου J. Stobart. To 1991 προκρίνεται στό διαγωνισμό νέων σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και συμπράττει με την ορχήστρα ως σολίστ στο κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 του Chopin, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κ. Τρικολίδη. Το 1992 συμπράττει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο κοντσέρτο του Mozart KV491 υπό τη διεύθυνση του Α. Συμεωνίδη. Κατά την περίοδο 1992-1993 έχει μόνιμη συνεργασία με τη ρουμάνα βιολονίστα Anka Ratiu, (πρώτο βιολί της Καμεράτας) και τον επίσης ρουμάνο κορνίστα Julian Ursu. Δίνουν συναυλίες σε διάφορες αίθουσες της Αθήνας, στο Μέγαρο Μουσικής, και σε πόλεις της Ελλάδας. Το 1995 συνεργάζεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, αυτή τη φορά υπό τη διεύθυνση του Μιλτιάδη Καρύδη, για συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από το 1989 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς σε σύνολα μουσικής δωματίου, συναυλίες με έργα γιά δύο πιάνα και Liederabend.

Δίνει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στις περισσότερες αθηναϊκές αίθουσες (Εθνική Πινακοθήκη, Γαλλικό Ινστιτούτο, Iνστιτούτο Goethe, Αμερικανική Ένωση, αίθουσα Μητρόπουλου και αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Παλλάς, Νάκας, Παρνασσός, αίθουσα Athenaeum, Deree college κλπ) και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και επίσης στη Μεγ. Βρετανία, Ουγγαρία, Κύπρο και Γιουγκοσλαβία. Έχει ηχογραφήσει διάφορα ατομικά ρεσιτάλ για το Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΑ.