Συναυλία Γρηγόρη Νταραβάνογλου & Μουσικού Συνόλου Τέττιξ
Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, Ωρα 12:00
Συναυλία Γρηγόρη Νταραβάνογλου & Μουσικού Συνόλου Τέττιξ
Αίθριο Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, είσοδος ελεύθερη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1- Μετανάστης
2-Από ξένο τόπο
3- Τρεχαντηράκι
4- Σε καινούρια βάρκα μπήκα
5- Αρχοντες και Μεγιστάνες
6- Δώδεκα Ευζωνάκια
7- Μάγια μου κάνες
8- Κυρ Κωστάκης
9- Σαν τα μάρμαρα της Πόλης
10-Αλατσατιανή
11- Τζιβαέρι
12- Η Βηθανία σήμερον
13- Μεσοπέλαγα Αρμενίζω
14-Εχε γεια Παναγιά
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Δριμάλας – κανονάκι
Αντιγόνη Παπαηλία – κανονάκι
Μιχάλης Τσατήρης – κανονάκι
Κωνσταντίνα Μέξη – κανονάκι
Ελένη Καραφύλλη – Ούτι
Κάτια Μαυροειδή – βιολί
Παναγιώτης Κορωναιος – κρούστα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΤΑΡΑΒΑΝΟΓΛΟΥ
Ο Γρηγόριος Αλεξ. Νταραβάνογλου, είναι Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας, με άπειρες δημόσιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, ραδιόφωνο και σε αίθουσες των Αθηνών, όπως «Λυρική Σκηνή», «ΠΑΛΛΑΣ», «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», και σε διάφορα θέατρα εντός και εκτός των Αθηνών. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στο Πατριαρχείο κάνει τα πρώτα του βήματα με καθοδηγητές τον αείμνηστο άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Βασίλειο Νικολαϊδη και τον άρχοντα Λαμπαδάριο κ. Ελευθέριο Γεωργιάδη. Πολλά επίσης διδάχθηκε και από τον αείμνηστο άρχοντα Πρωτοψάλτη Αχιλλέα Γκαρτζόγλου και τον μουσικοδιδάσκαλο ιερέα π. Αθανάσιο Αλεξιάδη. Πρώτη του επίσημη ενορία ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι-Κωνσταντινουπόλεως.
Το 1978 μεταβαίνει στις Η.Π.Α., μετά από πρόσκληση του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ. Εκεί παραδίδει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής σε νέους και νέες, δημιουργεί και διευθύνει την πρώτη του χορωδία που απαρτιζόταν από Έλληνες φοιτητές του πανεπιστημίου BRΟWN, και ύστερα την χορωδία του πανεπιστημίου HARVARD. Πραγματοποιεί πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής, σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής και το 1982 φθάνει στην Ελλάδα, που είναι και ο σημερινός σταθμός της ζωής του. Έχει ψάλλει σε πολλούς ναούς, εντός και εκτός της Ελλάδος. Έχει προσκληθεί και έχει ψάλλει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στον Καναδά, στην Αγγλία, Ιταλία, Κύπρο και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Πρώτη του ενορία στην Ελλάδα, ο Ι. Ναός Αγ. Παρασκευής Ηλιουπόλεως Αθηνών. Έψαλε επίσης, κατά καιρούς, στον Μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης Χολαργού και στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων, στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Χριστού στα Σπάτα Αττικής. Σήμερα είναι πρωτοψάλτης στον Ι.Ναό Αγ.Νικολάου Πειραιώς.
Είναι ιδρυτής και χοράρχης πολυμελούς Βυζαντινής χορωδίας που φέρει τ’ όνομά του. Κατά καιρούς, έχει διευθύνει και την χορωδία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών. Έχει πολλές εμφανίσεις τόσο ο ίδιος, όσο και η χορωδία του, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Εχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας. Έχει προσκληθεί από πολλούς φορείς και συλλόγους, τόσο ο ίδιος, όσο και η χορωδία του και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής με απόλυτη επιτυχία και έχει αποσπάσει την αγάπη του κόσμου, που τον συγκινεί ιδιαίτερα. Έχει ψάλλει σε πολλές πανηγύρεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει κατά καιρούς, παραγωγός εκπομπών, με θέμα την βυζαντινή μουσική παράδοση, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και συλλόγους για την προσφορά του στην ψαλτική τέχνη. Έχει εκδώσει μεγάλη σειρά δίσκων, κασσετών και CD με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους του Τριωδίου, Μ. Εβδομάδος, Πάσχα, Πεντηκοσταρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Χριστουγέννων και Θείας Λειτουργίας. Σήμερα, διδάσκει, δωρεάν σε νέους, τη βυζαντινή μουσική στο φροντιστήριο του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Γεωργίου Τσατσαρώνη στην Αθήνα. Έχει τραγουδήσει σε δίσκο, που έχει κυκλοφορήσει ο Πέτρος Ταμπούρης, διάφορα τραγούδια της Πόλης, με την ονομασία «Μισμαγιά».
Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου τιμήθηκε σεπτή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ με το οφίκιο του «Άρχοντος Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε.» διά χειρός Μητροπολίτου Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΜΑΛΑ
Γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου σπούδασε την εκκλησιαστική μουσική δίπλα στον Σπύρο Ψάχο, ενώ παράλληλα μελέτησε blues & jazz πιάνο με το Γιώργο Κριθαράκη. Ολοκλήρωσε τα εγκύκλια μαθήματα της βυζαντινής με την κτήση του διπλώματος απο τον Πέτρο Πάτρα.Την ίδια περίοδο ξεκινά τη μελέτη του κανονιού και της ανατολικής μουσικής με τον Μανώλη Καρπάθιο. Μαθητεύει δίπλα στούς Άρχοντα Δημήτριο Ιωαννίδη και Νίκο Κλέντο συμπληρωματικά στην εκκλησιαστική και εν γένει ελληνική μουσική αντίστοιχα, στη Λουκία Κωνσταντάτου στην ανατολική μουσική και στον Halil Karaduman στο κανόνι, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διαφόρων δεξιοτεχνών του είδους ,όπως G.Baktagir,I.Homsy κ.α.
Συμμετείχε στήν ομάδα εργασιών γιά την κατάρτιση διδακτέας ύλης για την κρατική αναγνώριση του κανονιού υπο το Μανώλη Καρπάθιο.Έχει διδάξει επι σειρά ετών στη σχολή κανονίου του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.) Σήμερα είναι ενταγμένος στην εκπαιδευτική ομάδα του Κέντρου Ερευνας & Προβολής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Ελληνικού (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) και του οργανισμού ΤΕΤΤΙΞ. Συμμετέχει στο δυναμικό της συμφωνικής ορχήστρας ανατολικής μουσικής «ΡΩΜΑΝΑ». Δραστηριοποιείται τόσο στο χώρο της ζωντανής μουσικής σκηνής με πλήθος εμφανίσεων μαζί με καταξιωμένους μουσικούς της παράδοσης μας,όσο και στο χώρο της δισκογραφίας.Ως ιεροψάλτης, υπηρετεί στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Γλυφάδας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑ
Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Μέγαρα Αττικής και πτυχιούχος Τεχνολογίας Γεωπονίας, άρχισε τα πρώτα της μουσικά βήματα με την εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στον Ζήσιμο Πατέλη. Ξεκίνησε σπουδές στο κανονάκι δίπλα στον Μανώλη Καρπάθιο, στον Μουσικό Όμιλο Μεγάρων και στο Κ.Ε.Π.Ε.Μ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια για κανονάκι στη Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και ως καθηγήτρια κανονιού σε Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2012. Συμμετείχε επίσης σε συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Μουσικό Οργανισμό ΤΕΤΤΙΞ τον Δεκέμβριο του 2012. Διδάσκει Κανονάκι στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και στο Μουσικό Εργαστήρι του Καστάνειου Λαογραφικού Μουσείου Μεγάρων.